Telemark Husky Tour

Publisert: 13.05.2020 14:05

Merete og Espen har holdt på med hundesledekjøring i flere år. De hadde lenge en drøm om å kunne drive med hundesledekjøring på fulltid og i slutten av april 2019 åpnet de sitt eget selskap. Pr i dag har de til sammen 16 hunder på gården og driver med turistkjøring. Om sommeren kjøres det med vogner, og om vinteren brukes det slede.

5 km rundtur
To personer får sin egen slede med 5 hunder. Først får alle instruksjoner om hvordan man bruker sleden og hvordan man samarbeider med hundene. Turen er omtrent 5 km lang, og vil ta omtrent 30-40 minutter. De voksne som vil kjøre sleden vil bytte på halvveis, slik at alle får prøve seg. Til sammen vil hele programmet vare i omtrent 60 minutter

Halvdagstur opp til 20 km 
For deg som ønsker å få følelsen av hundekjøring, tilbys det lengre turer opp til 20 km. Her går man enda lengre inn på fjellet med 5-7 hunder per slede, og du får virkelig tid til å lære å takle sleden og hundene. Turen på 20 km er på rundt 3 timer, inkludert en liten stopp i lavvo for noe varmt å drikke. Avhengig av hvor stor gruppen blir, deles den slik at noen kjører hundene, mens den andre delen av gruppen får skutertransport opp til lavoen får å få seg noe varmt å drikke og en liten matbit.

Det tas imot grupper med maks. 14 påmeldte.

Heldagstur
Deltakerne får være med på å sele på hundene og kjører eget hundespann med 5-6 hunder. Man lærer hvordan man setter selen på hundene, og hvordan du styrer sleden. Det er 2 personer per slede som bytter på å kjøre. En styrer, en er passasjer, så byttes det underveis flere ganger. Guiden kjører foran med sitt hundespann og dine hunder vil følge naturlig etter. På denne turen får man oppleve både høyfjellsterreng, samt litt lavereliggende skogsterreng – spennende naturkontraster!

Det legges inn en stopp halvveis på turen, enten i lavvo eller inne på fjellet (om været tillater), der det nytes en varmlunsj og varm drikke. Du må ha normal fysisk form for å delta på denne turen.

Sommer/Høst
Når snøen har forsvunnet tas vognene frem. De robuste vognene har hjul og fjærsystemer som gjør de ypperlige til å ta seg frem i terrenget. Løypene går derfor både på stier og traktorveier i vakre Rauland.

Fra mai til oktober er det hundekjøring etter avtale både uker og helger, så lenge det ikke er for varmt i været. Du kan enten kjøre selv eller være passasjer, begge deler er en opplevelse du vil huske lenge.

Du trenger ingen erfaring fra hundekjøring på forhånd – erfarne hundekjørere eller «mushere» som det heter på fagspråket, gir deg full opplæring før turen starter. De vil også lede an på turen og de øvrige spannene vil følge etter.

Det er hundekjøringsløyper for både store og små. Sammen finner de den rette løypa for deg.

NB! – Hundekjøring bør bestilles senest dagen i forveien. Dersom det ikke er forhåndsbestilling for enn gitt dato, kan neste dags hundekjøring bli avlyst.