Bikepacker rute – Seljord/Hjartdal-området

Publisert: 05.07.2020 15:07

Vanskelighetsgrad: Krevende
Distanse: 122 km
Tid: 2-3 dager
Terreng: Asfalt,grus – 65%

3 dagers tur i Seljord/Hjartdal-området forbi de store fjellene Skorve, Brattefjell, Vindeggen, Gaustatoppen, Heksefjell og Mælefjell. Tross at turen er mest utenfor allfarvei gir den også mulighet til å overnatte på tre av Telemarks mest særpregede hotell i Seljord, Nutheim og Tuddal. Om en da ikke velger telting som det er gode muligheter til langs hele ruten.

Turen har noen store stigninger så startpunkt og retning kan vurderes. Jeg har valgt å starte fra Seljord sentrum og ta stigningen rett opp mot Kivledalen ved mektige Skorve. Nyt utsikten bakover over Seljodsvannet nedover Norsjø. Har du turskoene med kan du også ta turen inn til de to flyvrakene; det amerikanske bombeflyet og det tyske passasjerflyet som styrtet med en drøy måneds mellomrom høsten 1944. De er merket på turkartene.

På Millonvegen følger vi østsiden av Sundsbarmvatnet frem til Langlimvegen. Ned forbi Mandal kapell til enden av Åmotsdal. Herfra går turen videre opp til Nutheim med sitt gjestgiveri og E134 som i 2018 fortsatt vil ha betydelig trafikk på vegstykket vi nå skal inn på. Allerede i Ambjørndalen tar vi av for å følge Hjartdøla inn mot Breivatndammen og Breivatn.

I krysset ved Bubrekke skal vi ta av mot dammen, men det er mulig å ta den lille kilometeren videre til Bjordalsstulen for å spise litt seterlaget rjomegraut. Vel tilbake på vegen langs Breivatn til Presttjønn. Her er det behov for kart for å finne tråkket hvor en må bære sykkel og utstyr en drøy kilometer i ulendt terreng til Hombrekke, hvor det igjen er syklbart. På flotte grusveger tar en seg opp langs Hågåvatn til Gamsbukta. Kanskje tar en seg tid til å fiske en flott ørret eller overnatte ved vannet når igjen må bære sykkel og utstyr gjennom terrenget til Hågåvassulen hvor en dårlig traktorvei åpenbarer seg. Den går snart over i god grusvei som tar oss til et veidele ved Kovflott.  Her tar vi veien videre til Gyvingjuvet og over Kova. Herfra kan vi ta avstikkeren opp til dammen i enden av Kovvatn, et stort vann i «Brattefjell og Vindeggen landskapsvernområde med dyrefredning». Her ser du Vindeggen reise seg i bakgrunnen. Hvis du er heldig med vinden kommer du kanskje i kontakt med den særegne stammen av villrein i området. Tilbake ved veidelet tar vi veien videre ned til Bondalsvegen og ut til Tuddal sentrum. I motsatt retning går Bondalsvegen inn mot Reisjå og Gausdalen hvor en kan beskue den vakre og bratte vestsiden av Gaustatoppen, kanskje fra toppen av Bonsnos.

Fra Tuddal følger vi den asfaltert veien ned Tuddalen helt ned til Sauland. Herfra går veien opp Slåkådalen forbi Heksfjell til Slåkåvatnet hvor en ser opp mot Sigurdsbunuten og Mælefjell.

Her er det igjen duket for litt orientering og bæring av utstyr. Foreløpig må en også vade over elva i enden av vannet, men det er planer om bygge en klopp i nær fremtid.  Vel ute av stien følger veien langs Grunnåi. Rett over dalen ser vi igjen Skorve. Frem til Reinstaul er det ikke så bratt, men derfra og ned faller det rundt 450 meter over 3-4 km til vi igjen er nede i Seljord sentrum.