På sykkel i Fjell-Telemark

Attraksjoner, natur og kultur

 

I Fjell-Telemark er det mange muligheter for å sykle. På to hjul kan du følge landeveier som tar deg gjennom regionens særmerkte og mangfoldige landskap, og ikke minst gjennom en sterk, stolt og levende kulturhistorie! Vi har lagt opp en rundreise på 4 dager med 3 overnattinger. Underveis kan du oppleve attraksjoner og aktiviteter i regionen.

Ruta kan gjerne kjøres med el-sykkel da landskapet vårt er kupert. Det byr på noen utfordrende motbakker, men også fantastisk utsikt. Her kan du både yte og nyte!

Totalt er denne rundturen 3388 km og vi regner cirka 25 timer i aktiv sykkeltid. Turen kan startes på et hvilket som helst overnattingssted som inngår i pakken.

Tips: dersom du vil boltre deg i opplevelser underveis anbefaler vi å legge inn en ekstra overnatting på Dalen. I fjellene rundt Dalen er det ekstra mye å oppleve både av attraksjoner, natur og kultur! VIKTIG: på et par av etappene er det på kortere distanser nødvendig å følge europavegen mellom øst og vest, E-134 (totalt cirka 48 km). Vi ber deg være svært oppmerksom når du sykler langs europavegen særlig i sommertrafikken. Gul vest anbefales!

Dag 1

Seljord Hotell - Morgedal - Øyfjell - Rauland

Lengde Tid (uten pauser)
77,5 km 5,5 t

Overnatting:  Raulandsfjell

Etappe Km (Tid) Spesifikasjon Underlag
Seljord - Morgedal
(Vatnelianvegen er bomvei hvor
du ikke kommer gjennom med
bil/MC)
24,4 km (5,5 t) E-134
Ordalsvegen,
Vatnelianvegen,
Håtveitvegen,
Morgedalsvegen
E-134 asfalt, landevei,
asfalt, grusvei
Morgedal - Høydalsmo 12 km (1t) Morgedalsvegen, E-134 Landevei asfalt
Høydalsmo - Øyfjell/Straumekrysset - Raulandsfjell 41 km (2,5t) Øyfjellvegen Rv37, Fv362 Landevei asfalt

Opplevelser underveis

På denne etappen ankommer du den moderne skisportens vogge: Morgedal. Her bør du legge inn en god pause for å besøke Norsk Skieventyr. Dette er verdens beste sted å oppleve skikulturen og Morgedal sin betydning for denne! Museet er åpent hver dag i sommersesongen og har også åpen kafe.

Legg gjerne turen innom Øverbø og Sondrestoga når du sykler videre. Øverst i Morgedalsbakkene ligger Sondrestoga hvor Sondre Norheim ble født. Fra disse bakkene har begrep som slalom, telemarksving og telemarknedslag sitt opphav.

Fra Morgedal sykler du langs E-134 videre til Høydalsmo. I Høydalsmo er det muligheter for å spise både på Storstøga Høydalsmo kro og Støga i sentrum. Her finner du også et lite galleri som er verdt et besøk: Galleri Karen  (åpent onsdag - søndag). Langs Øyfjellvegen ligger Øyfjell bygdemuseum  (åpent lør og søn), et særmerket bygg som er fylt med en rik samling av historiske gjenstander fra dagliglivet.

I Straumekrysset passerer du Straumebui. Dette er en liten, koselig bygdebutikk med et stort utvalg lokalmat fra regionen. Her får du både gode historier og kanskje en smaksprøve med på veien.

Underveis mellom Øyfjell og Rauland er det mange fine fjellvann hvor du kan ta deg en badepause og kjøle deg ned på varme dager.

KULTURTIPS! Visste du at Vest-Telemark er den regionen i Norge som har fostra flest billedhuggere? Ved siden av Gustav Vigeland er Dyre Vaa den billedhuggeren som i sterkest grad har prega norsk skulpturmiljø. Vi anbefaler et besøk på samlingene etter Dyre Vaa og Knut Skinnarland for en stor skulpturopplevelse!

Image

Destinasjon Rauland:
Rauland er en kjent fjelldestinasjon. Her kan du fylle på med både natur og
kulturopplevelser. Du kan leie båt og kano, fiske, vandre i høyfjellet eller besøke
Telemarkstunet. En fantastisk opplevelse er det også å vandre langs høyfjellsstrendene ved
bredden av Totak, og ta deg gjerne et forfriskende bad!

Andre opplevelser på Rauland:


Dag 2

Rauland - Edland - Dalen - Fyresdal

Lengde Tid (uten pauser)
136 km 8 t

Overnatting: Fyresdal B&B

Etappe Km (Tid) Spesifikasjon Underlag
Rauland - Arabygdi - Edland 25 km / 1,5t Fv 362 Landevei asfalt
Edland - Vinjesvingen 35 km / 2 timer E-134 E134 asfalt
Vinjesvingen - Moe - Dalen 31  km (1,5t) Fv806, Rv38, Rv45 Landevei asfalt
Dalen - Bandaksli (bomvei) 17 km / 1 time Bandakslivegen Landevei grus
Bandaksli - Krossli - Fyresdal 28,5 km / 2 timer Bandakslivegen, Fv355 Landevei asfalt

Opplevelser underveis

Landskap et mellom Rauland og Arabygdi er svært vakkert med høye fjell, kulturlandskap og innsjøen Totak. Ei lita kulturperle du passerer på veien i Arabygdi er heimen til Myllarguten, den kjente felespilleren som tok Kristiania med storm. Myllarheimen er bevart som museum.

Edland/Haukeligrend: her finner du turistinformasjon hvor du kan ta deg en rast og spise en smilende svele. Her er også håndverksutstilling om sommeren (Haukeliutstillinga) og en av Norges fremste sølvsmedkunstnere, Linn Sigrid Bratland, har verksted og butikk i Edland .

På veien videre fra Edland til Vinjesvingen anbefaler vi at du sykler gjennom grenda Grungedal og legger inn et besøk på Svalastog Gard hvor keramiker Gerd Danbolt Svalastog har sitt verksted .

KULTURTIPS! Langs E-134 kan du ta en liten avstikker inn i den bildeskjønne bygda Smørklepp. Her finner du Vinje Biletgalleri , en skjult skatt av et galleri og et vakkert bygg som kommer til syne i åpninga av et skogsholt. Her er en stor utstilling av blant annet Henrik Sørensen, elev av Matisse og kjent for å ha dekorert Oslo Rådhus (åpent tors-søn).

Et par pedaltråkk fra Vinje Biletgalleri, langs europavegen, finner du Mjonøy kultursenter  Om ikke lukta av nybakte kanelsnurrer har stoppeffekt nok i seg selv anbefaler vi deg en pedalpause i disse vakre omgivelsene. Her finner lokalmat på menyen og et steinovnsbakeri hvor du selv plukker bakevarene som frister mest.

Fra Vinjesvingen går turen videre gjennom bygdene Byrte og Mo. Dette er små, pittoreske grendesamfunn du passerer langs landeveien på veien mot Dalen.

Destinasjon Dalen: Dalen er neste stopp på turen og et eldorado av attraksjoner og opplevelser! Bygda ligger innerst i Telemarkskanalen, omkransa av bratte fjell og et særmerka fjordlandskap. Det er særlig populære attraksjoner som Telemarkskanalen og Dalen Hotel som trekker flest turister til stedet, men dramatisk natur lokker stadig flere til aktiviteter og friluftsliv.

Her er noen av høydepunktene du bør få med deg når du først er på Dalen:

- Telemarkskanalen

- Badstoga Soria Moria 

- Dalen Hotell  (vi anbefaler en vandring i hotellhagen og videre langs Telemarkskanalen over til Buøy!

 - Vandring til husmannsplassen Rui med storslått utsikt over Bandak og Telemarkskanalen

- Vest-Telemark Museum i toppen av Eidsborgberget. Her finner du Eidsborg Stavkyrkje, et av verdens eldste trebygg, kanalparken med mange aktiviteter for barna, brynesteinsutstilling med påfølgende vandring - for å nevne noe - fiske i Tokkeåi 

For å få med deg alt som er å oppleve på Dalen kan du vurdere en ekstra overnatting her.

Du finner informasjon om overnatting på www.visitdalen.no På Dalen finnes det flere gode spisesteder 

Merk at det mellom Dalen og Fyresdal ikke er muligheter for bespisning eller dagligvareutsalg. Vi anbefaler derfor at du provianterer før siste del av denne etappen. Fra Dalen går veien videre langs Telemarkskanalen på grusvei (bomvei for bil) til Bandaksli.

I Bandaksli finner du en soveboks . Dette er overnatting som er spesielt tilrettelagt for syklister og padlere som ferdes langs Telemarkskanalen.

Fra Bandaksli får du en stigning opp fra Telemarkskanalen til Krossli. Herfra går veien gjennom små bygdesamfunn som Hauggrend, Veum og Hegglandsgrend videre inn i Fyresdal sentrum.

AKTIVITETSTIPS! Vil du ha et avbrekk fra sykkelsetet kan vi anbefale deg en klatretur i Via Ferrata Telemark  som du finner i Hauggrend. I Fyresdal sentrum kan du vandre gjennom middelaldertunet Øyskogen og inn i den pittoreske Folkestadbyen , med vakre hus og hager og lokalt næringsliv.

Et høydepunkt i Fyresdal er den prisvinnende og spektakulære Hamaren Aktivitetspark . På varme dager er det også et yrende badeliv på sandstranda ved bredden av Fyresvatn, ved startpunktet til Hamaren Aktivitetspark.

Image


Dag 3

Fyresdal - Øyne - Treungen - Fjone - Vrådal

Lengde Tid (uten pauser)
98 km 6 t

Overnatting: Straand Hotel

Etappe Km (Tid) Spesifikasjon Underlag
Fyresdal - Øyne - Treungen 50 km / 3,5t Fv 355, Rv 41 Landevei asfalt
Treungen - Fjone* 23 km / 1,5 t Fjonevegen Landevei asfalt
Ferge
Fjone - Vrådal 25 km / 1,5 t Rv 41 Landevei asfalt

*) ønsker du en kortere tur kan du sykle «snarveien» direkte fra Fyresdal til Fjone og ikke
legge turen om Treungen. Distanse Fyresdal- Fjone er 32 km / 2 timer. Hele turen til Vrådal
blir da totalt 57 km og 3,5 timer.

Opplevelser underveis

Vi kan love deg en spektakulær tur langs Fyresvatn over Våmur. Her er det fantastisk utsikt og flere rasteplasser og fotopunkt underveis.

Du kan følge Fv 355 via Øyne og inn til Treungen sentrum. Her finner du kaféer og turistinformasjon med svært god kompetanse særlig på sykkel. Her kan du også få reparert sykkelen din om det skulle knipe.

Er du glad i terrengsykling er Gautefallområdet og Heimdalsheia i Nissedal et eldorado for dette! Ta kontakt med turistinformasjonen for ytterligere informasjon om egna stier og kart.

AKTIVITETSTIPS! Vil du parkere sykkelen litt anbefaler vi en fottur til den lett tilgjengelige fjelltoppen Skuggenatten. Her får du en eventyrlig vakker utsikt over Nisser! Startpunktet finner du like ved veien et par hundre meter fra Treungen sentrum. Her vandrer du på de unike innlandssvabergene som bare finnes i noen ytterst få områder i Norge. Dette gir en helt spesiell og unik vandreopplevelse.

Fra Treungen anbefaler vi å legge turen langs Fjonevegen om den vakre bygda Fjone. Ta gjerne et stopp på unike Z-museum som du passerer langs veien. Dette er et museum litt utenom det vanlige som bør oppleves!

Fjonevegen tar deg langs innsjøen Nisser, ett av de vakreste vannene i regionen med små øyer, sandstrender og lune badeviker. Her er går veien tett på vannet langs hele strekket og når du kommer til Nisser Hyttegrend og camping kan du bade, leie båt og fiske. Alternativt fortsetter du til Fjonebrygg  for pedalhvile!

Fjonebrygg er spesielt tilrettelagt for syklister. Her får du mat som er en syklist på farten verdig og dette er også et utgangspunkt for guida sykkelturer. Stedet er et MUST for syklister!

SKJULT PERLE: Du er nå like ved foten av legendariske Hægefjell. Visste du at Hægefjell er et av Europas faller remste klatreområder? Via Lara er den mest populære startruta for fjellklatrere. Inn mot fjellet er det også buldresteiner for dem som ønsker en annen type utfordring eller ikke er klare for å gyve løs på fjellsida enda.

Videre krysser du Fjonesundet med den unike kabelferja Fjoneferja . Dette er en annerledes båtopplevelse. Ferja har avgang hver time gjennom sommersesongen. Fra Fjoneferja følger du Rv 41 videre langs Nisser til Vrådal.

Destinasjon Vrådal Vrådal er en populær destinasjon både sommer og vinter. Her er et yrende badeliv sommerstid! Her er flotte badestrender og solvarme innlandssvaberg som strekker seg ut i Nisser.

Vrådal har et eget Sommerland med mange aktiviteter  og ikke minst en egen Beach Club med servering.

AKTIVITETSTIPS! Vi kan anbefale en sightseeing tur med veteranbåten Fram på Nisser. Turen tar deg ut på vannet blant annet gjennom Straumsnes sluse, og inn i lune viker og rundt øyene som det er mange av. Formidling av historier får du underveis, samt servering ombord.

En annen måte og oppleve Nisser på er gjennom øyhopping. På turistinformasjonen i sentrum kan du låne båt eller kano slik at du kan ta deg ut på de mange øyene.

Andre opplevelser i Vrådal:

    Image


    Dag 4

    Vrådal - Fjågesund Bru - Seljord

    Lengde Tid (uten pauser)
    76 km 5 t

    Overnatting: Seljord Hotel

    Etappe Km (Tid) Spesifikasjon Underlag
    Vrådal - Fjågesund Bru - Trollebotn 40 km / 2,5t Rv41, Fjågesundvegen, Fjågesund bru, Østenåvegen, Kilenvegen, Trollebotn, Heivegen, Garvikstrondi, Mosasida, E134 Landevei asfalt
    Garvikstrondi - Seljord 36 km / 2,5 t Landevei asfalt

    Merk at veien er smal særlig mellom Kviteseid Bygdetun og Fjågesund Bru. Her er også en
    kort tunnel som ikke har lys. Lys på sykkelen anbefales derfor!

    Opplevelser underveis

    Kviteseid Bygdetun blir av mange kalt regionens vakreste bygdetun . Du passerer bygdetunet på vei mot Fjågesund. Tunet ligger like ved Telemarkskanalen og Kviteseid gamle kyrkje. Her kan du få omvisning og i Utsondhalli er det en vakker samling av skulpturene til billedkunstner Gunnar Karelius Utsond (åpent tors-søn).

    AVSTIKKER: Dersom du ønsker en sentrumsopplevelse kan du ta en avstikker inn til Kviteseidbyen (6,5 km, 20 minutt). Kviteseidbyen ligger ved bredden av Telemarkskanalen og er en koselig bygdeby med kafeer og brygge. Her er også koselige butikker med blant annet lokalt tradisjonshåndverk som sølvsmedkunst og bunadssøm.

    AKTIVITETSTIPS: Sundenuten klatrefelt er et nyutvikla klatrefelt for hele familien. Du tar av inn på bomveien like etter gamle Kviteseid bru når du kommer fra Vrådal og følger grusveien et stykke innover og videre på merket sti (cirka 10 minutter fra hovedveien).

    Mellom Kviteseid Bygdetun og Fjågesund Bru sykler du langs Telemarkskanalen. Fjågesund er ei koselig bygd «midt i leia». Dette referer til at Fjågesund ligger ved Telemarkskanalen, midt mellom endestasjonene Skien og Dalen. Her finner du en soveboks, overnatting som er spesielt tilrettelagt for syklister og padlere som ferdes langs Telemarkskanalen.

    Fra Fjågesund Bru går ferden videre om Kilen og Seljordsheii i retning Seljord.

    Like etter at du kommer inn på Garvikstrondi finner du Garvikstrondi Camping. Her er det flott å bade, fiske og campingen tilbyr utleie av både båt og kano. Når du ferdes langs Seljordsvatnet bør du speide etter den legendariske sjøormen! Kanskje er du en av de heldige som gjør en sjøormobservasjon?

    Vi anbefaler å ta en sving innom det spektakulære utsiktstårnet som nettopp har fått navnet Sjøormtårnet før du ankommer Seljord Hotell.

    Destinasjon Seljord: Seljord ligger omkransa av høye fjell og byr på badestrender og turterreng i både skog og fjell. Seljord er også bygda med gode historier og en lang og levende fortellertradisjon, og er kanskje mest kjent for sjøormen som folk i over 250 år hevder å ha sett i Seljordsvatnet.

    Seljord er omkransa av høge fjell er dette et supert utgangspunkt for toppturer og storslått utsikt! Om sommeren er det mye som skjer i Seljord med både festivaler og arrangement på Dyrskuplassen, og ikke minst et yrende badeliv og båtliv i Seljordsvatnet.

    Andre opplevelser i Seljord:

    Image

    Feriepakker i Fjell-Telemark


    Ikke noe nytt å vise akkurat nå.