Rundreise med bil i Fjell-Telemark

Lokalhistorie, kultur, mektige fjell og gode smaker

 

En dag

Føttene beveger seg raskt og lett mellom sommerblomstene en duggfrisk morgen, den ukjente stien var fristende og nå trør du ekstra forsiktig forbi flokken av kyr utpå enga. Et solvarmt svaberg, men først duppe en tå uti. Du speider utover vannet i jakten på krusninger. Ærlig talt, sjøormen finnes ikke. Men det skader ikke å se etter den – gjør det vel?

Du svinger bilen oppetter fjellsidene og tenker tilbake på timene som fløy så fort, først på svaberget og nå på museet. Lite visste du at her rommet så mye. Det som skulle oppta deg nærmeste hele dagen passerer nå i revy fra bilens sidespeil. Du skammer deg litt, men hvem kunne vite det?

Den svale kveldsbrisen langt til fjells hvor fluestanga måtte få noen kveldskast før leggetid. En ivrig liten mygg klaskes mot capsen og forstyrrer tankerekken din. Jo, hvor var du? Ved et nydelig lite fjellvann i Vest-Telemark ja. Men jøss, en liten dråpe? En dråpe blir til en byge og himmelen viser skumle farger i mørkt. Du bestemmer deg brått. Det finnes ikke gode eller dårlige valg, kun en haug med alternativer. Slik ble en natt i hengekøye til en natt på Dalen hotell. I morgen skal du ta badstue i Soria Moria.


For det er de gode omveiene (alternativene) du kommer for, er det ikke?


På en bilferie i Fjell-Telemark vil du oppleve fristende stikkveier og høydepunkter alt etter hva du liker, hvor du kommer fra og hvor du skal. Vi er lokalkjente og har plukket ut noen tips til deg på veien.

Har du lyst på tradisjonsrike norske smaker? Da er det verdt å ta en impulssving til høyre ved neste staulsysteri. Ser du etter mektige fjell til kameralinsa? Ta et blikk i speilet og legg merke til hvordan Gaustatoppen forandrer fremtoning etter hvilken retning du møter fjellet. Vil du kjøle deg ned? Da finner du ditt eget lille svaberg langs fjellvannene, vannet er faktisk ganske deilig selv her oppe høyt til fjells. Overnatting utenom det vanlige? Glamping på Sandviken camping gir deg luksustelt og søte drømmer på fellen. Øyeblikkene å være tilstede i, er sjelden langt unna.

Du velger selv hvor på rundturen reisen din starter og hvor du vil overnatte. Vi har valgt å starte og ende turen vår på Nutheim Gjestgiveri.

Nutheim – Hjartdal- Tuddal - Rjukan - Skinnarbu – Rauland – Haukeli – Åmot – Dalen – Fyresdal – Treungen – Fjone – Vrådal – Fjågesund – Seljord – Nutheim

Kulturlandskapet mellom Nutheim Gjestgiveri og Tuddal Høgfjellshotell
Lengde
56 km

God og mett etter hjemmelaget frokost på Nutheim Gjestgiveri, svinger du til høyre ut på Fylkesveien i retning Oslo. Du rekker såvidt å stramme beltet før det skal av igjen.

I dèt landskapet åpner seg til høyre for deg er du ved Utsiktspunktet Flatdal, som offisielt åpnet 1.juli. Selve bygget rammer inn den frodige u-dalen og sikrer deg dagens første blinkskudd.

Du befinner deg i hjertet av kulturlandskapet og dets artsrike fauna. Gjennom Svartdal og Hjartdal er det flere korte avstikkere til blant annet garnbutikken Telespinn, de nedlagte gullgruvene Blika Gruver, Hjartdals bygdemølle, Funnerfellen og Kulturlandskapssenteret hvor sistnevnte viser deg nettopp hvorfor disse to bygdene er Nasjonale Utvalgte Kulturlandskap.

Ved Sauland svinger du til venstre mot Fv651 retning Tuddal. Veien snor seg langs elven Heddøla og ved Sønderlandsvatnet er du midt i Tuddal sentrum, en avstikker til Bondal om du har tid, men heller ikke langt fra Tuddal Høyfjellshotell hvor en god lunsj kunne smake.

Image


Fjellpassene Gaustatoppen og Rauland Høgfjellshotell
Lengde
63 km

Fra Tuddal Høgfjellshotell går det ikke mange minuttene før du passerer tregrensa og landskapet forandrer seg. Du nærmer deg Gaustakneet og snart er masten på toppen av det mektige fjellet i synsranden din.

På tide å hente frem kameraet igjen. Om du vil bestige Gaustatoppen til fots er det godt skiltet parkering ved Stavsro. Om du foretrekker kabelbanen i fjellet, Gaustabanen, kjører du enda en kilometer før skiltet peker krapt venstre til Velkomstsenteret Gaustabanen.

Veien fører deg så videre ned svingene til industribyen Rjukan. Her kan du titte på solspeilet fra torget, ta en pust i bakken på ærverdige Hotell Admini eller knirke bilen forsiktig over Vemorkbrua.

Hvilken modus du er i avgjør ditt neste trekk: Hoppe strikk eller på museum?

Ettermiddagen sniker seg på og det passer med en god kaffekopp og noen tradisjonelle lokale smaker. Kåret til verdens nest beste ost er brunosten fra Nystaul noe du rett og slett ikke kan gå glipp av.

Smøret og egenarten til Knåosten fra Kråkeroestaulen noen kilometer lenger vest er også svært smakfull og alle produktene holder seg i en kjølebag en stund.

Hardangervidda Nasjonalparksenter på Skinnarbu ligger ved inngangen til Hardangervidda. Nordens største nasjonalpark hvor Europas største villreinstamme hører til.

På Villreinsenteret får du blant annet se nærbilder tatt av reinsdyret Bella. Det er noe du ikke kommer til å glemme med det første.

Rauland Høgfjellshotell rommer alt en kveldstrett landeveisfarer trenger; et godt måltid, fyr i peisen, basseng for noen, et glass kaldt for andre og en lun seng å hvile øyet på.

Image


Høyfjellsplatået Rauland og Haukeli til dypeste Dalen Hotell
Lengde
105 km

Etter en god natts hvile har du det perfekte utgangspunkt for å utforske Rauland - høyfjellsplatået ved sørenden av Hardangervidda. Her finnes tilrettelagte sherpastier til Falkeriset, kunstutstilling og kursrekker på Raulandsakademiet, skatecamp på Vierli eller konserter og gammelt gårdstun på Neset Gard.

Vår anbefalte rundtur fører deg videre langs Totaks strender der veien strekker seg forbi Helleristingane på Sporaneset, statuen av Myllarguten i Arabygdi og sagnomsuste Urdbøuri videre til Haukeli.

Sola steiker og det er lov å slenge kroppen ned ved nærmeste snøflekk. Ferden går videre langs Europavegen. Her kan du smake på regionen fra de smilende svelene på Haukelibue i Edland, via Mjonøy kultursenter hvor lukten av nybakte kanelsnurrer er nok til å framtvinge et stopp!

På Vinjeflaten anbefales et stopp på Vinjesvingen Handel. Her kan du virkelig boltre deg i lokalmat fra regionen. Ferden videre tar deg forbi Vinje Bryggeri i Bøgrend hvor du får lokalbrygget øl som alle bærer lokal kultur og historie med seg både i navn og smak.

Vesaaskurven produseres på Garden Vesaas i Særensgrend, like ved Vinjevatn. Så på noen ganske få kilometer langs veien har du ved ankomst Åmot kunnet smake deg gjennom mye av Vest-Telemarks matkultur.

Før bilen cruiser ned til Dalen fortjener den en luftetur oppom Ravnejuv. Her kan du kappe med ørnene om å fange 50-lappen du nettopp slapp.

På samme fjellside noen kilometer lenger sør kan du besøke Rui-plassen, hvor de kjente søstrene Gurine og Ingerine drev den lille gården på fjellhyllen med utsikt utover Bandak. Eidsborg stavkirke og Vest-Telemark Museum gir avstikkeren enda mer innhold, her er til og med en egen Kanalpark for barna. På NRK i vinter ble vi nærmere kjent med Fotobonden. De spektakulære bildene hans er utstilt på Dalen bryggjeutstilling.

Når kvelden kommer og du sitter under draghodene på Dalen hotell siger en ærbødig stemning inn i kroppen. Det historiske hotellet drar tankene tilbake til en tid hvor europeisk reiseliv var preget av luksus og aristokrati.

I forlengelsen av den flotte hagen ligger badstuen Soria Moria. Varm dugg på vinduene mot Bandak lokker deg unektelig ut til et forfriskende kveldsbad.

Image


Ut av de dype dalskogene til Fyresdals prærie
Lengde
46 km

Fra Dalen går turen videre sørover mot Fyresdal. Landskapet endres til sletter av skog og ensomme fiskevann.

Populære Hamaren Aktivitetspark  fører deg rundt halvøya Klokkarhamaren. Gangveien har hentet inspirasjon av skogbruk og fløtedrift og sikrer deg en unik og tørrskodd passasje over Fyresvatn. Turen er tilgjengelig for alle.

Du kan fortsette turen gjennom middelaldertunet Øyskogen og inn i den pittoreske Folkestadbyen, med vakre hus og hager og lokalt næringsliv.

Image

Svaberg og sørlandsidyll i Treungen og Vrådal
Lengde
97 km

På smale veier snirkler du deg gjennom furuprærien og følger skiltene til Treungen, en sørlandsoase av hvite husklynger i et sjarmerende lite sentrum. Her rommer en baker, et Gjestgiveri, sykkelutleie, et Steinsenter og Z museum.

Treungen er kjent for enorme kilometer av tilrettelagte sykkelstier over svaberg, klopper og hengebruer. Fjellklatrere kommer fra hele verden for å bolte seg fast og for de som liker høye hopp i dype kulper er Jettegrytene et must. Nisservannet glimrer om kapp med himmelen og det er kort mellom svabergene og langgrunne sandstrender i det du kjører i retning Fjone.

Tarzanløypa på Nisser Hyttegrend og Camping gir deg sus i magen og blåbærlyngen frister til en smakebit. Fjonebrygg og kafeen «Verdens navle» tilbyr ølsmaking og pedalhvile for syklister og ikke-syklister.

Eneste mulighet å krysse Nisservannet er den lille kabelferga med plass til tre biler om gangen. Turen over sundet tar noen få minutter. I Vrådal ankommer du Familiehotellet Straand hotell.

Legg kofferten igjen på rommet for en bedre middag, et golfslag på Vraadal Golfpark, familiemoro på Straand sommerland eller en kveldstur til Venelifjell.

Image


Sagnomsuste vann mellom Vrådal og Nutheim Gjestgiveri
Lengde
25 km

Fra Vrådal svinger veien seg ned forbi Kviteseid bygdetun til Kviteseid sentrum. Her er det populært med stolpejakt, husk å laste ned appen.

I bakgården på Kafe Hvidesoe kan du bestille lunsj, kanskje er du heldig å se Victoria eller Henrik Ibsen seile inn til brygga med vinkende gjester ombord. De er på reise opp historiske Telemarkskanalen, en egen reise verdt.

Mett i magen tar du fatt på den korte etappen mot Seljord, Vest-Telemark sitt handelsentrum. Her ligger også Seljord Hotell, medlem av de unike.

I Seljord kan du fylle handleposene og kaste en tanke til Dyrskuplassen der det pleier å stimle av over 90 000 mennesker til folkefest og fesjå andre helgen i september.

Sjøormtårnet gir deg god oversikt over Seljordsvannet. Her er det observert spennende og uforklarlige ting de siste 150 årene. Ha kamera og kikkert klart. Kanskje Sjøormen Selma lager krusninger på vannet nettopp for deg?

Siste etappen mot Nutheim fører deg gjennom den pittoreske u-dalen. Her er vannet blitt temt i det som nå heter Flatdalsåi. Husklyngene i Flatdalslandsbyen vitner om hvor viktig det var å samle hus og eiendeler i trygg avstand fra flommene som tidligere tok med seg både husdyr, høy og sel til Flatsjø.

Ved Nutheim Gjestgiveri er denne rundturens siste stopp. Unn deg en natt på stabburet på Prestegarden eller i Erlend´s atelier. I galleributikken får du kjøpt maleutstyr om du har lyst til å forevige noen av inntrykkene fra Fjell-Telemark.

Image

Feriepakker i Fjell-Telemark


Ikke noe nytt å vise akkurat nå.